Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AY

proctonejde

26. 11. 2010 20:46
pane Libicher

vy toho Ataturka moc nemusite co?? No jde videt, ze mate proste zrejme zkresleny pohled na nej pres jeho odpurce..... ale stale tim nevymazete dulezity fakt, ze samotni anglicane (arogatni a studeni) zvolili Ataturka jako "vudce stoleti"..... a taky zrejme potrebujete prostudovat vice Osmanskou minulost aby jste pochopil proc Atatur musel delat i nektere ty neprijemne veci ktere u neho tak kritizujete..... bez Ataturka by totiz Turecko v dnesni podobe neexistovalo a to si prave vetsina Turku i pres snahu AKP tu ohromnou posmrtnou moc omezit, uvedomuje..... zapomel jste ve svem clanku mozna umyslne napsat o snaze AKP vymazat slovo "Ata" z ustavy a vubec jejich nenavist ke vsem Ataturkovym poctum dnesni vladou je vseobecne znama..... coz je take extrem ale ten radeji nezminujete....

0 0
možnosti
ML

Niktor

26. 11. 2010 21:58
Re: pane Libicher

No nevím, možná z mých článků vzniká jiná představa, ale já proti Atatürkovi nic nemám. Fakt :-) 

Tady mi nešlo o nic jiného, než zmínit, že autoritativní způsob vlády a omezování svobody tisku se s Tureckem táhne od doby jeho vzniku a vláda Atatürka v tomto ohledu nebyla žádná výjimka. Já mám dojem, že v ČR je rozšířená taková představa, že Turecko je vlastně země plná islamistů,  která by se ráda proměnila v kopii Íránu, ale naštěstí tomu brání úplně dokonalá, spravedlivá a svobodu milující armáda - ale tak černobílé to přece není a to se snažím přípomínat.

Atatürkův přínos pro vznik a rozvoj Turecka nezpochybňuji a ani zpochybňovat nechci.

Jinak informace čerpám především ze zahraničních zdrojů, a ty se nějakým pokusům AKP útočit na atatürkovské symboly nevěnovaly, tak proto to ani v mém článku není.

0 0
možnosti
LK

liuk

15. 11. 2010 0:47
Dobrý článek

Já když projížděl Tureckem, tak musím říct, že mě docela fascinovala naprosto liberální zápaďácká masová kultura na každém kroku.

Třeba kult blondýny, který tam podle mě mají - polovina televizních hlasatelek prostě je odbarvena na blond.

V hudebních televizích je to samá nádherná zpěvačka v hodně vyzývavých šatech.

Nebo v tureckých trashových filmech 70. a 80. let se taky s puritánstvím nepárali ani trošku.

Opravdu by mě zajímalo, jak toto Turci vnímají. Ne že by tam i na východě země chodili nějak superkonzervativně oblečení, ale podobný extrém tam prostě nevidíte. A tak jsem si říkal, jestli tam neprobíhá nějaká skrytá kulturní válka a úspěch AKP není způsobem i odmítaním mas (?) takové (pro některé) kulturní dekadence, ať už ve prospěch nacionalismu nebo islamismu. Ale třeba se pletu a ta slušná  návštěvnost a poslouchanost zejména americké kultury je opravdu masová a žádná výrazná frustrace tam neexistuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2073x
Absolvent marketingových komunikací (Bc.) a mediálních studií (Mgr.), fanoušek (nejen) indické kinematografie a neúnavný diskutér...