Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
O

ondulino

16. 7. 2010 12:55
Nacionalni Indie

V Indii je jeden fenomen ktery bych rekla, ze je v Ceske Rep skoro neexistujuci  a to je nacionalismus (nepocitam kdyz Cr hraje hokej ci fotbal) .... nechci rict, ze Indi by se povysovali nad ostatni nicmene oni sami jsou velmi hrdi na 'matku' Indii, jejich zem. Tudiz z toho nacionalistickeho pohledu mohou shledavat Hitlera jako vzor.. nicme souhlasim s autorem Indi maji velmi spatne znalosti o Evrope jako takove tudiz nemaji tu tzv historickou zkusenosti ci znalosti ze kterych by cerpali.  Ackoli mnohou diskutujicich se mnou nebude souhlasit.. ja porad povazuji Indii, a to mluvim, ze zatim dvoulete zkusenosti zivota v teto zemi, za uzasnou a svobodnou zemi V

0 0
možnosti
MR

The Joker

12. 6. 2010 11:30
když mohl Ben Kingsley zahrát Gándhího

"když mohl Ben Kingsley zahrát Gándhího" - dovolil bych si krátký komentář: otec Bena Kingsleyho pocházel z Indie (ze stejné provincie jako Gándhí) a Kingsleyho rodné jméno je Krishna Pandit Bhanji. A jeho podoba Gándhímu je dost patrná. Což asi v případě indického filmu o Hitlerovi tak nebude.

0 0
možnosti
ML

Niktor

12. 6. 2010 12:54
Re: když mohl Ben Kingsley zahrát Gándhího

Vím. Použil jsem to hlavně jako známější příklad. Víc by sedělo to srovnání s tím Leem, který se Džinnáhovi taky nijak zvlášť nepodobal.

0 0
možnosti
MR

iluminat

11. 6. 2010 20:21
neni se co divit - my taky vidime cizi historii jinak

a pro mistni tak nejak divne. A taky ztracime pamet, takovy Napoleon by to same co Hitler, francouzska revoluce tak krvava, neli vice nezli ta sovetska,  a dnes je to romantika.

0 0
možnosti
JH

Mallinali

19. 7. 2010 11:14
Re: neni se co divit - my taky vidime cizi historii jinak

;-D au au au, to bolelo. Chudák historie, tohle si nezasloužila.

0 0
možnosti
P

pteryx

11. 6. 2010 15:39
Indové jsou trochu rasisti

Projevuje se to např. tím, že se nikdo nemůže stát Hinduistou, tím se musíte narodit. Taky jejich kastovní systém o čemsi vypovídá. Jinak je to samozřejmě taky komplex méněcennosti, kdy se člověk tváří že je něco více, právě proto že je po krk ve s*čkách. Pojem "árijec" je taky indického původu, on si to ten Hitler akorát ohnul podle svého. V indickém učení je naštěstí taky velmi silně přítomné učení o karmě a nenásilí, které lidi vede k tomu aby nekonali zlo. Na Hitlerově ideologii je pro Indy m. j. svůdné, že oni patří k "nadřazené" árijské rase. Když k tomu přidáte že Hitler málem porazil ty nenáviděné angličany co je zotročovali (a to je fakt), tak je na průšvih zaděláno. Je to taková facka západní civilizaci: podívejte, jak jsme silní, co si můžeme dovolit. Doufejme, že je v Indii stále dost moudrých, kteří jasně ví co byl Hitler za démona.

0 0
možnosti
J

Jacare

11. 6. 2010 15:54
Re: Indové jsou trochu rasisti

> ...že se nikdo nemůže stát Hinduistou

To neni rasismus, ale koncept hinduismu. Jako nehindu jste v nizsi kaste, nez nejnizsi hindu. Musite se snazit, polepsit si karma, a tak mate sanci se v pristim zivote narodit jako hindu ;-). Kdyby se nekdo mohl stat hindu, tak by se rovnou mohl stat brahmanem! Tento koncept diskriminuje vsechny nehindus a hindus nizsich kast, proto byly v Indii nove nabozenstvi (buddhismus, jainismus, islam, sikhism, ale take krestansvi) na pocatku vzdy velmi popularni.

0 0
možnosti
J

Jacare

11. 6. 2010 11:51
Hitler poindicku

Jeden rozdil mezi Evropou a Indii jsem si uvedomil az v Indii: kdyz Evropan vidi Hakenkreuz, tak z neho ma obyykle hruzu a pripomina mu to holocaust a Auschwitz. Kdyz Ind vidi swastiku, tak vidi tisicilety positivni symbol hinduismu...

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2073x
Absolvent marketingových komunikací (Bc.) a mediálních studií (Mgr.), fanoušek (nejen) indické kinematografie a neúnavný diskutér...