Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

vit.kucik

26. 8. 2010 20:56
Brilantní článek...

... racionální, věcný.

P.S. jen technická poznámka - osobně bych byl opatrnější s používáním termínu "islamofob", připomíná příliš newspeak radikálů a demagogů, kdy se paušálně vypořádávají s věcnou kritikou protiútokem na osobu kritika a jeho onálepkování jako  "...-foba"

Těm, které označujete jak o "islamofoby" o islám většinou vůbec nejde (a mají o něm většinou jen vágní informace). Je to typ lidí, kteří propadli jednomu z mnoha druhů alarmismů, pocitu ohrožení (a nepřítele) a příčina neleží v islámu, ale v nich samých. Islámskou košili pro tuto svou potřebu našli jen shodou okolností...

0 0
možnosti
ML

Niktor

27. 8. 2010 0:03
Re: Brilantní článek...

Díky. S tím nálepkováním s vámi rozhodně souhlasím, ale v článku jako islamofoby označuju poměrně vymezenou skupinku lidí spadající do diskurzu, který utváří Spencer, Gellerová, Bat Ye'or, Walid Shoebat, Wafa Sultan atd. (ti jmenovaní se taky vzájmně podporují a odkazují na sebe) Ta jména možná nejsou spoustě Čechů známá, ale jejich výroky a myšlenky tvoří základ většiny (ne-li všech) českých protiislámských webů, které jsem viděl. Společné je pro ně to, že prezentují VŠECHNY muslimy jako automatické nepřátele všech nemuslimů a dokládají to pomocí pokroucených výkladů islámského učení. Např. vymýtit ten rozšířený mýtus, že takíja je doktrína dovolující muslimovi lhát, pokud je to "pro dobro islámu", dá jistě nemalou práci :-)

Kdybych ty lidi nazval třeba "kritiky islámu", tak bych je zas hodil do jednoho pytle např. s Bernardem Lewisem nebo tady se Zdeňkem Müllerem a to by nebylo moc fér ;)

0 0
možnosti
ML

Niktor

26. 8. 2010 15:48
Re: Váš hrdina

Ten váš odkaz je úplně absurdní: Absolutně žádný z těch výroků, co Fox News vydává za extremistický není extremistický ani trochu a jde o docela obyčejné názory, které prezentují i uznávaní západní odborníci na problematiku islamismu - způsob, jakým USA napomohla k zformování al-Kájdy třeba zevrubně rozebírá Gilles Kepel. Není divu, že jako hlavní autorita v tom videu je samozvaný "odborník" na islám Robert Spencer, ve skutečnosti prolhaný islamofob, o jehož metodách si můžete něco přečíst zde: http://spencerwatch.com/ Spencer v onom videu mimochodem staví na absurdní myšlence, že muslim může být umírněný pouze tehdy, pokud některé části vlastní víry zavrhne a odsoudí...

To, na co ukazujete je typická ukázka manipulace určená neinformovaným či hloupým lidem, kteří nemají kritické myšlení a chuť si ověřovat informace. Pokud to video někdo považuje za jasný důkaz o Raufově údajném radikalismu, pak má holt nízkou mediální inteligenci.

0 0
možnosti
MR

iluminat

26. 8. 2010 5:11
kdyby ti muslimove byli opravdu tak ohleduplni

tak by si ten center udelali o krapanek dal od Ground Zero. Ale vrta mi hlavou proc natruc tam, i pres protesty - co tim chteji dokazat? Ze Amerika je zeme neomezenych moznosti, svobody vyznani a cehokoliv? To nam nemusi dokazovat. Je to od nich spise sprostota, neco jako kdyby devet let po valce chteli Nemci stavet centrum nemecke kultury v Lidicich. A to si nemyslim ze vsichni nemci jsou nackove, ba si myslim ze i v Nazi partaji byli slusni lide. Ale nemecke centrum v Lidicich by byl plivanec do nasich obliceju.

0 0
možnosti
ML

Niktor

26. 8. 2010 15:31
Re: kdyby ti muslimove byli opravdu tak ohleduplni

Asi uznáte, že Manhattan není zrovna místo, které by překypovalo volným stavebním prostorem (a imám Rauf sloužil manhattanské muslimské komunitě už víc jak 25 let), takže proč centrum nepostavit namísto opuštěného a poškozeného baráku? Navíc právě díky hustotě zástavby nebude na Park51 z Ground Zero vidět, takže nelze tvrdit, že by tam snad nějak provokoval. Plány na výstavbu centra byly uznámeny už před několika lety a tehdy si nikdy nestěžoval, to přišlo až teď, když už se začlo schylovat k samotné stavbě.

A kdyby v Lidicích centrum německé kultury bylo už dávno před válkou, mezi Lidickými (i popravenými) by byli Němci a teď by se jen mělo postavit centrum nové? (ono to vaše přirovnání v mnoha ohledech kulhá, ale i tak)

0 0
možnosti
G

Garlen

26. 8. 2010 0:40
Děkuji

za Váš článek. Byl pro mě velice milým pohlazením v internetové záplavě islámofóbní demagogie.

0 0
možnosti
C

coj@nato.3

25. 8. 2010 17:52
Napsáno seriózně,.....

s přehledem a bez zbytečných emocí.R^

0 0
možnosti
C

certik_bertik

25. 8. 2010 16:57
to

by mě zajímalo který nemuslim by jen tak dobrovolně vlezl se vzdělávat do islámského centra. Jak je na tom s integrací americká islámská komunita to nevím, otázka je jestli tohle je ta cesta ke sblížení 

0 0
možnosti
VM

Vojta1

25. 8. 2010 23:58
Re: to

No já bych se tam třeba rozhodně vypravil. Rozšíření obzorů je vždy ku prospěchu, i když s tím zrovna nemusím souhlasit.

0 0
možnosti
OK

Coldboy

25. 8. 2010 16:30
Nevím, nevím...

Po 11. září byly v TV debaty, kterých se účastnil i představitel muslimů v ČR a ač jinak hovořil slušně a rozumně, stejně nedokázal jasně odpovědět na otázku, jestli je správné postupovat podle muslimského práva v případě odpadlíků od islámu. Kroutil se tam jak úhoř, ačkoliv během celé relace několikrát zopakoval, že šaria je ve všech směrech dokonalejší než světské právo. Myslím, že spíš tohle mnoho lidí na Islámu děsí (včetně mě), protože, když ani umírněný muslim není schopen říct, že zabití někoho jiného, kvůli odklonu od islámu je hanebný zločin, co čekat od těch neumírněných? Jinak článek skvěle napsaný. Karma!

0 0
možnosti
VM

Vojta1

25. 8. 2010 15:28
bravo

Niktore, už delší dobu sleduji Vaše články a příspěvky do diskuzí a i tenhle je rozhodně perlou zde na idnes. Máte to vše pochycené z více zdrojů, sledujete danou problematiku s nadhledem a objektivně, navíc máte všechno výborně ozdrojované a na závěr přídáte i vlastní názor, který by s Vámi jistě sdíleli i ostatní, kdyby jednoduše uvedená fakta dokázali neignorovat. Doufám, že se nenecháte odradit faktem, že Vaše karma je oproti Vaším demagogickým kolegům-bloggerům daleko nižší a budete vesele v této osvětě pokrčovat dále. (Nejen) náš národ to potřebuje jak sůl. I kdyby to mělo přesvědčit jednoho člověka, má to smysl. R^

0 0
možnosti
P

petanxep

25. 8. 2010 14:15
Skvělý, pravdivý článek

Autorovi se podařilo přesně vystihnout to, co si sám myslím. Že Bin Ládin a jemu podobní si přejí válku mezi západem a islámem kterou si my nepřejeme, a bezpředmětným vymezováním se vůči muslimům jako celku jen přijímáme jeho hru. Doufám, že si každý čtenář uvědomí, že mluvit o stavbě kulturního centra jako o vítězství islámu nad Amerikou je hloupost, protože súfismus je opakem pojetí extremistů a jeho vyznavače by teroristé vraždili ještě s větším potěšením než americké civilisty. Naším cílem by mělo být to, co je cílem súfijských muslimů- mír a porozumění- to, čeho se teroristé bojí nejvíc. Dovolit umírněným muslimům postavit nedaleko tohoto tragického místa kulturní centrum proto není slabostí, je to naopak ukázkou síly a velkorysosti naší civilizace, která na iracionální nenávist vůči cizím kulturám nepřistoupí.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

25. 8. 2010 13:23
:)

Tak to čtu, čtu a čtu a u odstavce o kulturním centru a mešitě, co na Manhattanu stála už dávno si říkám, kde se tu vzal takový racionální článek, i podívám se na autora... Nu, nepřekvapil jste ani dnes. R^:-)

0 0
možnosti
ML

Niktor

25. 8. 2010 14:11
Re: :)

Děkuju :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2073x
Absolvent marketingových komunikací (Bc.) a mediálních studií (Mgr.), fanoušek (nejen) indické kinematografie a neúnavný diskutér...